zondag 14 februari 2010

Alternatieve verhalen Opa80.

Bericht Belga:

 

Pierre Op ’t Eynde werd heden 80 jaar. Een groot aantal oude getrouwen uit de Christelijke Volksbeweging maakten hun opwachting aan het herenhuis te Maasmechelen. Pierre bereikte de top van zijn sociaal-politieke loopbaan begin jaren negentig, toen hij de voor de toenmalige CD&V zeer gunstige deal sloot die CM deed opgaan in de Amerikaanse verzekeraar AIG. 

 

Locale reporter Maasmechelen, meester Maess:

 

De bekende CVPer Pierre Op ’t Eynde vierde gisteren zijn 80ste verjaardag, onder ruime belangstelling vanuit zijn eermalige politieke familie. Onze reporter deed zijn huiswerk en wist na enig googelen de twee zonen van Pierre te localiseren. Niet in Stokkem, het zwaartepunt van de oude Op ’t Eyndeclan, maar in Limburgs grootste stad: Antwerpen. Een chattsessie via F*book leverde het volgende op:

Gezien Pierres in die tijd extreem drukke agenda leerden de zonen het leven kennen door hun moeder, FV. Dat leverde een politiek absoluut correct en Christelijk wereldbeeld op waartegen vanaf de puberteit kon tekeergegaan worden. De oudste zoon studeerde ingenieur, niet meteen een opleiding om zijn vaders socio-politieke voetstappen te drukken. De jongste werd een inmiddels beroemd beeldend kunstenaar. We onthouden ons van commentaar. Een recent beeld van zijn oevre vindt u op MUHKA-virtueel. De oudste zoon blijkt actueel voorzitter te zijn van de extreem linkse Troskistische (zie Wikepedia voor Trotsky) ingenieursvereniging. Politiek residu van zijn studententijd toen hij, tot grote woede van zijn conservatieve Pa naar de rode zijkant van het politieke spectrum bewoog. De volgende generatie Op ’t Eyndes blijken allemaal eerder kunstzinnig getalenteerd te zijn: van mode, over grafische vormgeving tot theater. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met die minder bekende kant van Pierre waar die als Peet & The green jumbo’s rond zijn uitstekende trompetspel geweldige jazzoptredens neerzette.

Ooit ongehoord in CVP-kringen, maar thans ook daar eerder de regel: beide zonen zijn aan een tweede huwelijk begonnen. De nieuw samengestelde gezinnen maken het uitstekend!

 

 

Uit Humo: Eergisteren nog 80, vandaag in Humo!

 

Pierre Op ’t Eynde, leadtrompet en Peet van & The green Jumbo’s werd 80. Wie had dat halfweg de jaren 70 ooit durven dromen! Toen Peet met een bloedspiegel vol hallucinogene farmaca den AB deed wegdrijven naar andere melkwegstelsels terwijl hij staaldraadscherpe laserlijnen trok met zijn beroemde witte trompet. Voor de andere grootvaders en –moeders die het nog weten: er wordt gefluisterd over een Peet80 sessie waar o.m. ook Bill Clinton zou optreden. Allen daarheen!

 

Uit: Familiekroniek Stokkem 1900. (vrij vertaald uit het locale patois).

 

Pierreke, Pietje van Op d’Eynd is 80 geworden! De Familiekroniek wenst hem en zijn talrijke succesvolle nageslacht een heel gelukkige verjaardag en dat er nog vele mogen volgen! Gezien de verhalen van het Poortje in deze kringen algemeen gekend zijn willen we u een recent opgedoken nieuwtje niet onthouden: Met zijn 15 jaar was Pierreke tegen het einde van den oorlog even een spilfiguur in het Limburgs verzet tegen den Duits. Volgens schele Jules uit Rotem was het Pierreke die beslag wist te leggen op belangrijke documenten uit een neergehaald vliegend fort (bij de boerderij van Thei en Mieneke). Op gevaar voor eigen leven gaf Pierreke deze documenten dan door aan Jules, die de regionale leiding van de witten informeerde. De inhoud van de documenten is ons niet bekend maar zij zouden bepalend geweest zijn voor de oorlogsinpanningen.

 

 

Uit: De Oranje Vaan, CD&V partij-orgaan.

 

Op de 20ste dag van de vorige maand februari vierde Pierre Op ’t Eynde zijn 80ste verjaardag. Dat CD&V nu zo succesvol dit land bestuurt is in belangrijke mate te danken aan de professionele loopbaan van Pierre! Als oudste zoon in een gezin met vele kinderen en maar één kostwinner, zijn vader was draaier in het mijnatelier, waren de vooruitzichten voor de getalenteerde student Pierre niet bijzonder gunstig: tot 18 naar school kon nog wel, maar dan moest mee verdiend worden. Gelukkig voor Pierre overleed net op dat moment Petrus (Peter) Op ’t Eynde, vrijgezel en succesvol zakenman – hij had een fabriek voor Texaanse knipmessen – in America en om onbekende redenen maakte deze Petrus zijn hele erfenis over aan het gezin in Stokkem. Pierre kon hierdoor naar de Alma Mater in Leuven en haalde 5 jaar later zijn diploma sociale wetenschappen. Hij begon zijn professionele loopbaan als loketbediende Kristelijk Ziekenfonds en werkte zich op eigen kracht en prestaties op tot voorzitter CM Vlaanderen. In die functie slaagde hij er begin 90 in CM te verkopen aan de Americaanse groep AIG. De opbrengsten van die deal hebben CD&V toegelaten hun kaders beter te verlonen, succesvolle campagnes te financieren en hebben dus zo bijgedragen aan wat wij nu zijn: een succesvolle conservatieve middenpartij in Vlaanderen.

 

 

Uit: Het Pallieterke.

 

Op 20 feb ll. verjaarde Pierre Op ’t Eynde voor de 80ste keer. Voor de jongere Vlamingen onder onze lezers situeren we die brave man nog ’n keer. Hij begon enigszins verdacht in moeilijke tijden als lid van de Witte Brigade. Hij ging goed verder: hij trouwde met Francine Vanheusden, telg uit een onberispelijk Vlaams gezin dat zware offers bracht voor de goede saeck. Het ging van kwaad naar erger toen hij ons sociaal stelsel uitverkocht aan den Americaan om daarmee de tjeven te financieren. Maar da’s politiek. Iedereen kende Pietje, iedereen zei hem vrolijk goedendag en kreeg altijd een even opgewekte groet terug. En Peet speelde een toch maar een zalig stukske trompet!

 

1 opmerking: